Blog

A káliumhiány 8 tipikus tünete

Még akkor is fennállhat a káliumhiány, ha az ajánlott napi mennyiséget fedezzük. A legtöbb bevitt káliumot sajnos a szervezet kiválasztja. A tünetek pedig nem egyértelműek, így gyakran ki sem derül, hogy káliumra éhezik a szervezet. Az alábbiakból kiderül, honnan ismerhetjük fel a tipikus jeleket.

ÁLLANDÓAN KIMERÜLT VAGY
Minden sejtünknek szüksége van káliumra a megfelelő működéshez, emiatt hiánya esetén krónikus fáradtság lép fel. Ha a gyakori edzések kimerítenek, akkor is, ha eleget alszol és eszel, valószínűleg a káliumhiány az oka.

MAGAS A VÉRNYOMÁSOD
A kálium tehermentesíti a vérereket. Káliumhiány esetén viszont összeszűkülnek, így magas vérnyomást is okozhat. Mielőtt mindjárt gyógyszert irattatnál fel rá, próbáld meg káliumban gazdag étkezéssel természetesen csökkenteni a vérnyomásod.

RENDSZERESEN DOBOZBÓL ÉTKEZEL
A tartós élelmiszerek rendszeres fogyasztása általában garantálja a káliumhiányt, mivel a készételek és ropogtatnivalók tömve vannak nátriummal. Fogd vissza a só fogyasztását, mivel a szervezeted ezáltal több káliumhoz juthat.

AZ IZOMZATOD GYENGE ÉS GYAKRAN GÖRCSÖLSZ
A kálium kiemelt szerepet játszik a megfelelő izom-összehúzódásban, így alacsony szintje esetén gyakran lépnek fel izomfájdalmak és –görcsök. Ha edzés közben gyakran a görcsölés rontja a teljesítményed, pótold mihamarabb a káliumot.

FOROG VELED A VILÁG
Az alacsony káliumszint esetén gyakran szédülést tapasztalhatsz, amely néha annyira erős, hogy úgy érzed, mindjárt elájulsz. Ennek több oka is lehet, amelynek csupán egyike a káliumhiány. Ezért, ha gyakran tapasztalod ezt a tünetet, mindenképp keresd fel háziorvosodat.

SZÉKREKEDÉSSEL KÜZDESZ
Gondoltad volna, hogy az állandó küzdelmednek a székrekedéssel lehet, hogy a rostban szegény étrend mellett csupán a káliumhiány az oka? Mivel alacsony szintje lelassítja a szervezet funkcióit, így az emésztőrendszer sem kivétel ez alól. Székrekedés mellett puffadást és hasi görcsöket is okozhat.

GYAKRAN ZSIBBADSZ
A kálium végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, az idegrendszer megfelelő működéséről is gondoskodik. Bizseregsz és néha olyan, mintha apró tűk szurkálnának? Ne ijedj meg, valószínűleg a káliumhiány okozza.

 

forrás:wellnesscafe.hu

Nagyszerű fejlesztés! A Vitastiq-el bárhol, bármikor könnyedén lemérhetem vitamin és ásványi anyag szintemet.

Blanka VlašićOlimpiai ezüst- és bronzérmes magasugrónő