Blog

Mi a vitamin és az ásványi anyag?

A vitaminok és az ásványi anyagok az emberi egészség szempontjából létfontosságú anyagok. Nélkülük a szervezet nem tud tökéletesen működni, így könnyen kialakulhatnak bizonyos hiánybetegségek.

Az ember táplálékának feltétlenük tartalmaznia kell vitaminokat, mert nélkülük szervezete nem képes a zavartalan működésre és így nem képes ellenállni a betegségeknek. Már az i.e. 4. században némely orvos, köztük Hippokratész is, tisztában volt azzal, hogy egyes betegségek bizonyos ételek fogyasztásával elkerülhetők. A C-vitamin hiány például hosszú távon skorbut kialakulásához vezethet. Csak két olyan vitamin van – a D- és a K-vitamin-, melyek forrása nem kizárólag az elfogyasztott táplálék, hiszen ezeket a szervezet maga is képes előállítani.

A vitaminok alapvetően két nagy csoportra oszthatók. Az egyik csoportba tartoznak a vízben oldódók, amelyek a vizelettel gyorsan kiürülnek a szervezetből, ezért rendszeres pótlásukra van szükség. A C-vitamin és a B-vitamin-csoport tagjai mind ebbe a kategóriába sorolhatók. A második nagy csoportot a zsírban oldódó vitaminok, az A-, D-, E- és K-vitamin alkotják, amelyek hónapokig vagy akár évekig is megőrződhetnek a szervezet zsírszöveteiben.

Az ásványi anyagok

Az ásványi anyagok szervetlen környezetben, például kőzetekben vagy ércekben előforduló szervetlen vegyületek. Ezek a vegyületek a talajba kerülnek, s onnan felszívódnak a növényekbe. A táplálkozási folyamatba a növények közvetítésével kerülnek: az ember vagy a növényeket magukat, vagy az ilyen növényekkel táplálkozó állatokat fogyasztja el.

A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagokból is egyszerre csak kis mennyiségre van szükség, de nélkülük a szervezet nem képes zavartalan működésre.
Az ásványi anyagok is két nagy csoportra tagolódnak:

  • A makroelemek közé tartozik például a kalcium, a magnézium, a kálium, a klorid, a nátrium, a kén és a foszfor.
  • A mikro- vagy nyomelemek közé tartozik például a réz, a króm, a fluor, a szelén és a cink – ezekre a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségben van szüksége.

Az ásványi anyagok hiánya szintén vezethet betegséghez, de túlzott fogyasztásuk is veszélyes lehet. Ezért figyelni kell arra, nehogy fölösleges mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe, akár ételek, akár táplálékkiegészítők közvetítésével.

Forrás: Amanda Ursell – Vitaminok és ásványi anyagok

Nagyszerű fejlesztés! A Vitastiq-el bárhol, bármikor könnyedén lemérhetem vitamin és ásványi anyag szintemet.

Blanka VlašićOlimpiai ezüst- és bronzérmes magasugrónő