Rövid ideig sem lehetséges a táplálkozás elegendő mennyiségű szénhidrát nélkül.
A szénhidrátokat könnyen emészthetők és a testben valamennyi tápanyag közül a leggyorsabban alakíthatók át energiává. 1 gramm szénhidrát 4,1 kalóriát biztosít. Értékes, szénhidrátban gazdag élelmiszerek a korpakenyér, a félbarna kenyér, a zabpehely, a dara, a burgonya, a hüvelyesek és a gyümölcsök. Ezekkel az élelmiszerekkel főleg a b1-vitamin, a B-vitamin komplex és a C-vitamin –szükségletet fedezzük. Ezek az élelmiszerek nagyon fontos kísérőanyagokat tartalmaznak, mint például a fehérje, ballasztanyagok, amelyek a normál bélműködéshez szükségesek.
Ezért a táplálkozásban szénhidrátban gazdag, magas vitamin-, kísérőanyag- és ballasztanyag-tartalmú élelmiszereknek kellene túlsúlyban lennie. Biológiailag kevésbé értékes szénhidrátban gazdag élelmiszereknek nevezzük a tésztaféléket, a fehérkenyeret, a süteményt, a cukrot, a mézet, a lekvárt, a cukorkákat, a csokoládét, a jégkrémet és más édességeket. Ide tartozik a limonádé és a cukrozott gyümölcsital is.
Ezek az élelmiszerek egyáltalán nem, vagy csak kevés vitamint tartalmaznak és kísérő- vagy ballasztanyagokban szegények.
Blanka VlašićOlimpiai ezüst- és bronzérmes magasugrónő